IZLAND

Na most kezd érdekes lenni, elvégre leendő csoportellenfélről van szó. Azon túl, hogy egy kontinens fogja sajnálni őket, miután rommávertük a csapatukat, elég sok dolog van, ami miatt kedvelni lehet ezt a különc bandát. Eltekintve a hobbiszintű bálnaszúrkálástól, az az érzése az embernek, hogy az izlandiakban nincs meg az a bántó unalmasság, ami a többi skandináv országot (finneket kivéve) jellemzi. Ez többek közt köszönhető annak is, hogy a világ faszán van az országuk, így túl sokszor nem tudtak összebalhézni akárkivel is, és ahogy beintettek az EU-nak, az mesébe illő. Csak a bálnákat hagynák békén, tényleg.

Eddigi sikerek: Nincs. Komolyan, soha sehova nem jutottak még ki, idén lesz az első világversenyük. 1954-ben indultak volna a VB-n, de a szervezők –most figyelj- nem engedték őket.

Kudarcok: Nem segítenek sokat ebben a tekintetben sem. Elvesztettek egy pótselejtezőt Horvátország ellen a 2014-es VB-re. Emellett annyit lehet csak felhozni, hogy azért voltak olyan zsenijeik, mint Hermann Hreidarsson, vagy Eidur Gudjohnsen, akik jelenlétében azért veszíthettek volna el kicsit több pótselejtezőt is az évek során.

Keret/Játékstílus: Masszív csapat, és nézni sem rossz. Korszakos zsenijük, és kimondott gólvágójuk sincs, de erős egységet alkotva működnek egy precíz gépezetként. Mindezt összevetve, azt kell mondjam, hogy kicsit olyan ’falu csapata’ érzés fog el velük kapcsolatban, amolyan melós kisiparosok, akik tényleg csak azért vannak itt mert imádják ezt csinálni.

Hamupipőke-potenciál: Lenne, ha nem velünk lennének egy csoportba. Így azért (remélem) nehéz dolguk lesz, pláne ha otthon felejtik a 780 faktoros naptejeiket, és a keret felét égési sérülések miatt kórházba kell vinni amint leszálltak a gépről. Viszont, ha valami csoda folytán továbblépnek a csoportból, bármi megtörténhet. És addig talán a bálnákat is elfelejtik az otthon maradtak, szóval hajrá.

Szerethető-mérő: +5. Tündéri társaság tényleg, de rivális. A csoportkör után ha még talpon vannak, végiggondolhatjuk ezt újra.

WALES

Wales mindig is egy kicsit olyan érzést keltett, mint a kockafej, akit örökké bántottak egész életében, és nem csak a suliban, de még később a munkahelyén, és még az esküvőjén is elvették az ebédpénzét és belelógattak a vécébe. Az írekhez hasonlóan, egy büszke nemzet, amiért tiszteletet érdemelnek, de látványosan nem jön nekik össze soha semmi, és ez a sportban is meglátszik.

Eddigi sikerek: Ryan Giggs, Gareth Bale, Ian Rush, Mark Hughes, John Toshack, John Charles. Bizony, ezek emberek, és nem tornák. Viszont ez is minden amit fel tudnak mutatni. Az ifinevelésük igen jó, bár ebben is inkább a játékosok angol klubjai vállalták a legtöbb szerepet. De úriemberek az angolok, és nem híresztelik ezt. Sokszor. Ja igen, egyszer előfordultak egy VB-n, 58-ban, és egész a negyeddöntőig jutottak. Mindebben a legszebb sikerük, hogy a csoportban épp a magyar válogatottat győzték le, és utasították maguk mögé.

Kudarcok: Érdekes, de olyan igazán szívbemarkoló történet nincs róluk, mivel nem is nagyon jutottak semmi jónak a közelébe sem. Kudarcnak a 90-es éveket lehetne igazából nevezni, amikor a szokásos bűnrossznál még rosszabbak, konkrétan okádék szarok voltak. Komolyan, sikerült egymás után kikapni Moldovától, Grúziától, és barátságos meccsen még az angol harmadosztályú Leyton Orienttől is.

Keret/Játékstílus: Gareth Bale. Nagyjából ennyi. Ha neki megy, akkor akár még szépen is tudnak futballozni, ha nem, hát igazából akkor is, ami azért meglepő egy klasszikus ’baszdelőre’ csapattól.

Hamupipőke-potenciál: Nem is kicsi. A csoportjukban nincs olyan nagyon erős ellenfél, és egy győzelem mondjuk Anglia ellen elég rondán feltüzelheti őket is, és a semleges nézőket is akár, feltéve már persze ha nem tépik szét egymást. Mármint a csapatok, nem a semleges nézők.

Szerethető-mérő: +8. Klassz kis csapat ez, akiknek reális esélyük lehet akár még a negyeddöntőig is eljutni, ha a csillagok úgy állnak együtt, és azért óriási sztori lehet a milliárdos szupersztár Bale története, ahogy végre valami jót is tesz ezzel a kárhoztatott népséggel.

ALBÁNIA

Őszintén, szimpatikus kiscsapat alatt mind Albániára gondoltunk, nem? A kiscsapat, akik kitörnek az abszolút nyomorból, és megmutatják magukat a nagyvilágnak, akár még többhónapos sérülést is okoznak Griezmannak. Mondjuk az abszolút kitörést már elrontotta nekik az egyik élklubjuk, a Qarabag, akik nem bírtak magukkal, és csak bevergődtek az EL csoportkörébe, így az albán futball nagybelépője nem ugyanaz, de felfoghatjuk annak is, hogy felkészítettek minket a csodára.

Eddigi sikerek: Eltekintve az alkalomtól amikor a válogatottat nem kellett kecskékkel kiegészíteni a széleken, a legnagyobb sikerük az az, hogy megverték egyszer Ciprust 6-1-re.

Kudarcok: Itt sincs kiemelhető, érdekes viszont a 70-es évek, amikor politikai okokból egy selejtezőn sem indultak el. Mivel nem nagyon közölték senkivel, hogy miért nem, ez az időszak az ország duzzogási világrekordjáról marad emlékezetes. Szóval igazából nem is kudarc.

Keret/Játékstílus: Nem valami szórakoztató, de masszív munkáscsapat, tisztában vannak a hátrányaikkal, de Gianni de Biasi vezetőedző tökéletesen kidolgozott egy tervet arra, hogy hogyan játszassa a keretet a képességeikhez mérten.

Hamupipőke-potenciál: Nehéz csoportban vannak, és annak meg aztán pláne semmi esélye, hogy egy lépést is menjenek előre. Inkább csak egy szép sztori lesz az övéké, amire oda tudunk figyelni amíg torna érdekes része elkezdődik.

Szerethető-mérő: +7. Jó lenne a sikerüket látni több szempontból is. Először is sok szurkolónak szép emléket jelentenek a nyári UEFA-kupa selejtezős albán túrák. Viszont ami még fontosabb, egy csoportban vannak Franciaországgal, és romániával. Nem hiszem, hogy bárkinek ki kellene fejtenem ezt a részt (Ha mégis van ilyen, azt megkérném, hogy adja le a Magyar-igazolványát minél hamarabb, üssön egy százas szöget a homlokába, és induljon el Röszke felé).

ÉSZAK-ÍRORSZÁG

Na, még egy szigetországi alkoholista barbár horda. Szerencsére az angolokon kívül már nincs több ilyen banda, aminek örülök, mert ezeknek a futballjáról tényleg lehetetlen bármit is írni. Bár az Észak-írek legalább érdekesek, már ha mást nem azért, mert jó lenne rommá verni őket az egyenes kieséses szakaszban, ezzel megbosszulva a selejtezős meccseinket.

Eddigi sikerek: Azon kívül, hogy múltkor kibírták molotovdobálás nélkül az Orániai Felvonulást, meglepő módon voltak egész jó csapataik az idők során. Nagy dolgokra ne gondoljunk, de ahhoz képest, hogy miből merítenek, szép dolog, hogy 58-ban és 82-ben is odaértek a VB negyeddöntőjébe.

Kudarcok: Ide leginkább azt vehetjük, hogy bár akkortájt a keretükben tudhadták a kor egyik legzseniálisabb játékosát, George Bestet, sehová sem sikerült kijutni.

Keret/Játékstílus: Utolsó percben kamupotyákkal nyerni/egyenlíteni. Ez megy...

Hamupipőke-potenciál: Meglepően meggyőzőek voltak a selejtezők alatt, és a csoport sem lehetetlen, ha sikerül meglepniük Lengyelországot, a mocskos mázlistáik még akár be is eshetnek a negyeddentőbe. Brit csapatról beszélünk, szóval ez nekik úgyis a maximum.

Szerethető-mérő: +1. Mert újak, de amúgy színtelen-szagtalan. És kapják be. Főleg Lafferty.